HomepaginaGeschiedenis van BezeijDe uitvaartOnze zorgin geval van overlijdennieuwsContact
ThuisopbaringUitvaartkistenThanatopraxieGrafmonumentenAuto's

Begrafenisonderneming

Van Bezeij Begrafenisonderneming BV
Aubadestraat 7
2992 GN Barendrecht
Tel. (0180) 64 71 01


Melding van overlijden
en informatienummer

0180 - 64 71 01
DisclaimerThanatopraxie

Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt en het besmettingsgevaar doet wijken. Het woord 'tijdelijk' geeft al het duidelijke verschil aan tussen balsemen en thanatopraxie. Thanatopraxie is dan ook de oplossing voor diegenen die een overledene thuis willen opbaren, zonder het ‘gevaar’ van ongewenste lichamelijke (uiterlijke veranderingen of verkleuringen van de overledene.

De thanatopraxie is te verdelen in twee delen te weten: 1. de tijdelijke conservering en 2. een cosmetisch gedeelte waaronder het opmaken en eventueel het restaureren van een overledene. Voor een goede restauratie is het eigenlijk noodzakelijk het lichaam eerst tijdelijk te conserveren, omdat de ingebrachte conserveringsvloeistof een eiwitverhardende werking heeft op de lichaamscellen.

Balseming

In Nederland is het balsemen (conserveren van een lichaam voor een beperkte of voor onbepaalde tijd)
van overledenen alleen in de volgende gevallen toegestaan:
• voor de leden van het koninklijk huis (de Wet op de lijkbezorging is op hen niet van toepassing)
• voor andere personen die toestemming hebben van de minister van Volksgezondheid
• voor overledenen die naar het buitenland worden overgebracht.

Balsemen is namelijk een manier om overledenen een zo lang mogelijke tijd te bewaren, zonder dat het uiterlijk wezenlijk veranderd. Men spreekt dan over conservering van een lichaam voor de lange termijn. Bij thanatopraxie is het doel van de behandeling een overledene voor enkele dagen te conserveren met een uitloop tot 10 dagen na het overlijden.

Proces

Bij balsemen brengt de verzorgingsspecialist via het intacte bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof op basis van formaline in het lichaam. Door de vloeistof worden aanwezige bacteriën gedood. Afhankelijk van de precieze samenstelling van de vloeistof kan een lichaam korte of langere tijd geconserveerd worden. Bij balsemen wordt geen gebruik gemaakt van conserverende crème’s op de huid van de overledene. Er worden geen organen verwijderd, zoals in het oude Egypte de gewoonte was. Na de balseming wordt de overledene op de gebruikelijke wijze verzorgd, gekleed en opgebaard. Uiteraard overeenkomstig de wensen van de nabestaanden. Soms worden personen of delen van een lichaam geconserveerd met het oog op orgaandonatie, maar dat is geen balseming.

Effecten van thanatopraxie op opbaring en afscheid nemen

Na de thanatopraxie behandeling kan de overledene worden opgebaard bij normale kamertemperatuur, zonder dat daarbij gebruik gemaakt wordt van een koelinstallatie. De opbaring zonder koelinstallatie voorkomt warmtevorming en motorgeruis in de opbaarruimte. Opbaren op bed kan zonder problemen worden uitgevoerd. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van Bezeij Begrafenisonderneming BV

Bron: Cura Mortu Orum (CMO)